groentes

Boycot Rusland meer AGF aanbiedingen

In week 32 is de Russische boycot ingegaan die veel Nederlandse Groente en Fruittelers treft, nu er een overschot is aan AGF producten zijn groentespeciaalzaken aan het stunten met aanbiedingen, echter hoe staat het met de Groente en Fruit in de supermarkt.

Yenom heeft de Groente en Fruit aanbiedingen van afgelopen 5 weken (week 31 t/m 35) vergeleken met de aanbiedingen uit dezelfde periode van vorig jaar (Week 35 2014 zijn niet alle supermarkt aanbiedingen meegenomen aangezien nog niet alle aanbiedingen bekend waren). Hierbij zijn de aanbiedingen bekeken van de volgende 18 supermarktketens: Albert Heijn, Aldi, Boni, C1000, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, EMTE, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar.

Het totaal aantal groente en fruit aanbiedingen in 2014 is licht gestegen met 29 aanbiedingen ofwel 5 procent. Op zich geen grote stijging gezien het overschot en het feit dat het totaal aantal aanbiedingen ook is gestegen.

Echter als er gekeken wordt naar herkomst of naar specifieke producten dan zijn er grote verschillen. Dit jaar zijn er ruim een derde meer aanbiedingen (14 stuks) die de herkomst Nederland vermelden. Gezien de periode van slechts 5 weken is dit significant, helemaal omdat bijna de helft van alle Nederlandse Groente en Fruit aanbiedingen in de week 34 en 35 voorkomen. Dit in tegenstelling tot 2013 waar het gelijkmatig over de 5 weken verdeeld is.

Het is natuurlijk mogelijk dat supermarkten al lang groente en fruit inkopen uit Nederland en dit alleen de laatste weken het vermelden bij de aanbiedingen, gezien de boycot en de oproep om Nederlandse producten te kopen.

Als er gekeken wordt naar specifieke groentes of fruit zoals tomaten dan zijn er wederom verschillen te zien. In de weken na de boycot is er een stijging in het aantal tomaat aanbiedingen te zien van gemiddeld 3 extra aanbiedingen per week, zie grafiek. Deze stijging is ook te zien bij andere producten zoals paprika en appels.

Op een incidentele aanbieding na zijn in het algemeen de aanbiedingsprijzen niet gedaald.

tomaten aanbiedingen